Siirry pääsisältöön

Haastattelussa suomalaisen superlapsitähden, Jan Silvan, äiti, entinen tennispelaaja ja nykyinen tennisvalmentaja, Mari Määttänen

Miten Marin tennisura alkoi ja mihin se Marin vei?

Marin oma tennisura alkoi jo pikkulapsena perheen asuessa Nokialla tennishallin läheisyydessä. Alun perin Marista piti tulla kilpavoimistelija, mutta isän harrastuksen takia Mari valitsi tenniksen. Tavoitteena oli tulla jonain päivänä maailman parhaaksi tennispelaajaksi. Jo junioreissa Mari kuului Suomen tennisjunioreiden parhaimmistoon. Matka vei muiden suomalaisten sen aikaisten tennislupausten tavoin sisäänpääsytesteihin Heinolan Vierumäelle, jonne oltiin perustamassa Dumle tennis- tiimiä. Mari läpäisi sisäänpääsytestit heittämällä ja näin hän viettikin yhteensä neljä vuotta muiden suomalaisten tennislupausten kanssa treenaten ja koulua käyden Vierumäen urheiluopistolla.  Tiimi kiersi harjoittelun ohella ahkerasti ITF-juniorikilpailuja ulkomailla pyrkimyksenä nostaa tiimin jäsenet huippuammattilaisiksi jonain päivänä tulevaisuudessa. Tiimin jäsenistä, Tuomas Ketola, nousikin suomalaisittain korkeimmalle kaksinpelin rankingissa ollen parhaimmillaan ATP-sijalla 130, vuonna 1998. Mari puolestaan kärsi kovan harjoittelun aiheuttamasta selkärangan murtumasta ja Dumle tiimin hajotessa päätti panostaa koulunkäyntiin, josta Mari suoriutui kiitettävästi. Noihin aikoihin Mari kuuli myös mahdollisuudesta tenniskavereiltaan lähteä täydellä stipendillä opiskelemaan Yhdysvaltoihin tennisyliopistoon. Harkittuaan hetken ja päätettyään uudesta tavoitteestaan elämälle, tulla diplomaatiksi, Mari päätyi lähtemään Arkansasin yliopistoon opiskelemaan ja pelaamaan tennistä. Arkansasissa elämä oli kuitenkin liian levotonta, joten Mari vaihtoi yliopistoa ja päätyi Stanfordin jälkeen Yhdysvaltojen toiseksi parhaaseen yliopistoon opiskelemaan, jonka vuosimaksu ilman stipendiä olisi jo silloin ollut 50 000 dollaria.

Oman peliuran jälkeen Marin lapsesta piti tulla maailman paras tennispelaaja

Opiskelujen jälkeen jatkui jälleen tennisvalmennus, jota varten ja jossa kehittyäkseen entistä enemmän, Mari suoritti useita arvostettuja valmennussertifikaatteja Yhdysvalloissa. Mari oli opiskeluaikoinaan tavannut tulevan aviomiehensä, joka oli koripalloammattilainen, ja saanut nuorena oman perheen. Marin mies oli todennut, että tehdään sinusta yksi maailman parhaista tennisvalmentajista ja meidän pojastamme, Jan Silvasta, maailman paras tennispelaaja. Näin Mari unohti diplomaattihaaveensa, sai työluvan Yhdysvalloissa tennisvalmentajana, ja näin jälleen Marin matka tenniksen parissa jatkui. Jan osoittikin huippulahjakkuutensa jo hyvin varhain ja hän olisi saanut täyden stipendin kuuluisan (nyt jo edesmenneen) Nick Bollettierin tennisakatemiaan, jonka kasvatteja aikoinaan ovat olleet mm. Monica Seles, Jim Courier ja Andrei Agassi. Marin perhe oli kuitenkin sitä mieltä, että lapsia ei osattu valmentaa oikein akatemiassa, joten perhe ei viihtynyt Bollettierin akatemiassa pitkään. Tennismatka ei kuitenkaan tähän katkennut. Perhe vei Janin lasten tenniskilpailuihin ja Indian Wellsiin, jossa paikan päällä oli sen hetkinen miesten tenniksen ykkösnimi Marco Baghdatis. Baghdatis totesi Janin pelikyvyt nähtyään, että hänet on ehdottomasti saatava harjoittelemaan ja edistämään peliuraansa Pariisissa toimivaan Patrick Mouratogloun tennisakatemiaan, jossa Baghdatis siihen aikaan itse harjoitteli monien muiden tenniksen supertähtien tavoin. Jan sai täyden stipendin akatemiaan ja perhe muutti sinne asumaan ja valmentamaan. Jan oli tuolloin 3,5 vuotta vanha. Stipendi olisi kattanut kaikki kulut aina siihen asti, kun Jan olisi 24-vuotias. Akatemiassa oli laskettu, että tuossa iässä Janin pelitaidot olisivat parhaimmillaan.

Minkälaisia päivät olivat kuuluisassa Patrick Mouratoglou tennisakatemiassa?

Päivät akatemiassa olivat rankkoja. Marin aamut alkoivat klo 4:30 kymmenen kilometrien juoksulenkillä. Jan puolestaan aloitti treenit n. klo 6:00 aikoihin 45 minuuttia kestävällä fysiikkatreenillä yhdessä oman fysiikkavalmentajansa kanssa. Tämä fysiikkavalmentaja toimii nykyään naistennistähti Jabeurin fysiikkavalmentajana. Fysiikkatreenin jälkeen alkoi tennisvalmennukset, joita kesti 2 tuntia. Tenniksen jälkeen vuorossa oli huolellisesti valittu ja kaikin puolin terveellinen lounas ja koulunkäyntiä akatemian ulkopuolella olevassa tavallisessa koulussa, jonne Mari kyyditsi poikansa treenien välissä. Päivällä sama tahti jatkui. Ensin 45 minuuttia fysiikkatreeniä oman fysiikkavalmentajan kanssa ja siihen päälle kahden tunnin tennistreenit. Illalla ohjelmassa oli aina vielä hieronta ja osteopatia. Mari valmensi Jania tenniksessä akatemiassa ollessa yhdessä muiden valmentajien kanssa.

Pienen pojan harteilla oli isot paineet jo hyvin nuoresta iästä lähtien. Jan ja hänen perheensä oli silmätikkuna median ja kameroiden seuratessa heitä joka paikkaan. Missään ei saanut hetken rauhaa.

Jan Silva tavoittelee edelleen unelmaa maailman tenniksen huipulla

Eron sattuessa Mari jätti perheineen neljän vuoden kuluttua Mouratogloun tennisakatemian ja Jan siirtyi tavoittelemaan muita unelmia nyt puolestaan koripallon parissa. Vuodet vierivät Marilla Pariisin jälkeen eri maissa valmentaen. Jan ei kuitenkaan ole haudannut haavettaan tennisammattilaisuudesta ja tälläkin hetkellä Jan edelleen tavoittelee unelmiaan tenniksen osalta ja opiskelee Marin muiden lasten tavoin täydellä stipendillä Yhdysvalloissa tennisyliopistossa. Janin huippulahjakkuus on edelleen havaittavissa, sillä Marille ennestään tuttu perhe sponsoroi Janin tennisuraa tälläkin hetkellä täysillä. He totesivat Marille, että Janin lahjakkuus menee hukkaan, jos Jan pelaa tenniksen sijasta koripalloa.  Tenniksen harjoittelu on todella intensiivistä ja kovaa ja tähtää edelleen ihan maailman huipulle.  

Mari aloitti tenniksen valmentamisen jo lapsena

Marin valmennusura alkoi siis jo hyvin varhaisessa iässä. Mari kertoo valmentaneensa jo 13-vuotiaasta lähtien tennistä. Tässä ajassa Mari on ehtinyt nähdä ja kokea kaikenlaista ja kehittää itseään aina vain paremmaksi tennisvalmentajaksi. Hän on suorittanut mm. valmentamisen ohella lukuisia vaativia valmennussertifikaatteja.

Mitä vaaditaan Mouratogloun tennisvalmentajalta?

Mouratogloun tennisakatemiassa valmentajalta vaaditaan paljon. On oltava urheilullinen ja hyvässä fyysisessä kunnossa koko ajan. Pitää myös tottua jatkuvaan kameroiden läsnäoloon. Pitää olla ryhdikäs, positiivinen ja tottunut puhumaan medialle.  Valmentajilla on takanaan paljon erilaisia valmentajille tarkoitettuja sertifikaatteja suoritettuna ja omat pelitaidot ovat myös hyvät.

Miten päästä tennisoppiin Mouratogloun tennisakatemiaan?

Sisäänpääsyvaatimukset Mouratogloun tennisakatemiaan ovat viime vuosien aikana muuttuneet kovasti. Nykyään stipendioppilaaksi on vielä jopa aikaisempaakin vaativampaa päästä. Akatemiasta on tullut viime aikoina aiempaa kaupallisempi. Tyypillistä on, että esimerkiksi muutaman kuukauden maksullista valmennuksen jälkeen, voi saada esim. kuukauden maksutonta valmennusta monien muiden tennisakatemioiden tapaan.

Oma tenniskoulu toimii jo Suomessa

Marilla on Suomessa ollut oma tenniskoulu, Mari Tennis (maritennis.com), nyt kolme vuotta. Tenniskoulu toimii Talin tenniskeskuksessa, Taivallahden tenniskeskuksessa ja Tapiolan tennispuistossa. 

Tähän asti suurin osa Mari Tenniksen (maritennis.com) asiakkaista on koostunut keski-ikäisistä naisista. Nyt viime aikoina kiinnostus tenniskoulua kohtaan on kasvanut, ja entistä enemmän on tullut nuoria, lapsia ja kilpatenniksestä kiinnostuneita tunneille.

Valmentamisessa Mari keskittyy erityisesti tekniikan opettamiseen ja positiiviseen valmennukseen. Jokaiselle oppilaalle tehdään myös viisivuotissuunnitelmat valmennuksen alkaessa ja jatkuessa. Valmennus on siis hyvin tavoitteellista.

Marilla on aina ollut myös se tavoite, että hän muuttaa Suomen tennismaailmaa ja vie tennistä eteenpäin. Viime aikoina tässä on kuulemma ollut havaittavissa jo positiivista muutosta. Tenniskulttuurin luomista kuitenkin tarvitaan ehdottomasti lisää.

Miten neuvoisit nuoria tennisammattilaisuudesta haaveilevia lupauksia?

Suomalaisille tennislupauksille, jotka haaveilevat tennisammattilaisuudesta, Mari suosittelee lähtemään ulkomaille tennisakatemioihin harjoittelemaan. Erona esimerkiksi Suomen ja Yhdysvaltojen tenniksen osalta on se, että kilpaileminen on Yhdysvalloissa kuulemma paljon kovempaa ja näkyvämpää kuin Suomessa. On hyvä kokea kova kilpailu ja nähdä myös se, miten muualla treenataan.

Suomeen tarvitaan oma tennisakatemia

Yhdessä keskustellessamme pohdimme myös Jarkko Niemisen tennisakatemiaa, ja sitä tosiasiaa, että kaikki Suomen sen hetkiset ja myös nykyaikaiset huippunimet (mm. Emil Ruusuvuori), ovat tulleet Jarkon tennisakatemiasta. Tulimme siihen tulokseen keskusteluissamme, että Suomeen tarvittaisiin jälleen uusi tennisakatemia. Panostus akatemiaan pitäisi olla suuri ja pitkäkestoinen. Valmennusoppia kaivattaisiin suomalaisten oppien lisäksi jälleen myös ulkomailta. Menestys ei tapahdu yhdessä yössä vaan pitkäjänteistä panostamista tarvitaan. Tällä hetkellä suomalainen tennis voi hyvin.

Mikä on tenniksen paikka Marin elämässä?

Tennis merkitsee Marille kaikkea. Tennis on ollut Marin koko elämä aina. Tennis on intohimo, ammatti ja elinkeino.

Loppuun vielä Marin kommentit oman tennis- ja valmennusuransa näkökulmasta katsoen:

”Tennispelaajan elämä on hyvin vaikeaa ja raskasta. Täytyy olla hyvä ja oikea valmentaja, joka on erittäin positiivinen ja osaa opettaa oikein. Näin on erityisesti tekniikan laita. Lyönneissä tulee olla hyvä tekniikka, jotta pelaaminen olisi mahdollisimman menestyksekästä. Kannattaa mm. tekniikkaa parantaakseen tehdä paljon mielikuvaharjoittelua ja katsoa esimerkiksi peilistä omaa lyöntitekniikkaa. Pelkkä tennisvalmentajan hankkiminen ei riitä, vaan pelaajan taustalle tarvitaan kunnon tiimi. Tiimi, johon kuuluu tennisvalmentajien lisäksi mm. kunnon fysiikkavalmentajat. Fysiikkavalmentajat tarvitaan, jotta keho toimii oikein ja saadaan kehitettyä sitä oikein. Itse pelaamisen opettelu on myös keskeistä, jotta oppii myös taktiikoita. Sitä voi oppia harrastamalla paljon erilaisia lajeja.”



 



 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sponsorointiyhteistyö- Haastattelussa Wilsonin Karri Kauko

Sponsorointi on asia, joka tulee ajankohtaiseksi silloin, kun aloitetaan tavoittelemaan omassa lajissa menestystä ja menestystä on myös jo jonkin verran tullut ennen yhteistyökumppaneiden hakua. Sponsoreita tarvitaan, jotta voidaan esimerkiksi maksaa kalliita valmennus- ja harjoittelukustannuksia ja kilpailla ulkomailla. Urheilun huipun tavoittelu on kallista touhua. Silti varmuutta menestymisestä ei ole. Sekä itse urheilija, että sponsorit, ottavat riskin siinä, että tuleeko menestystä vai ei. Ja on todettava, että suurin osa huipulle pyrkijöistä ei sinne pääse. Silti moni sinne pyrkii ja yhteistyösopimuksia sponsoreiden kanssa solmitaan. Sponsoroitavan ja sponsorin pitää molempien hyötyä yhteistyöstä. Muuten sopimusta ei kannata tehdä. Alla Wilsonin Karri Kaukon haastattelu Wilsonin harjoittamasta sponsorointiyhteistyöstä. Kysymys: Minkälaista yhteistyötä teette suomalaisten tennisjunioreiden kanssa? Karri: ”Teemme välineyhteistyötä suomalaisten tennisjunioreiden kan

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tenniksen pelaaminen! – Haastattelussa tenniksen reilut vuosi sitten aloittanut Betsy Enkovaara

Tennistä voi harrastaa monesta eri syystä. Jos aloittaa jo varhain, voi tavoitella ammattilaisuutta.   Jos taas hieman myöhäisemmällä iällä, niin voi löytää itselle mukavan liikuntaharrastuksen ja kenties samalla paljon uusia ystäviä lajin parista.   Tennistä kannattaa siis harrastaa. Yksinkertaisesti laji kasvattaa kuntoa todella paljon ja on kaiken lisäksi ihan mukavaa.   Haastattelin tenniksen harrastamiseen liittyen vanhaa hyvää ystävääni, Betsy Enkovaaraa, joka liikkuu aktiivisesti vapaa-ajallaan.   Alla kokonaisuudessaan Betsyn haastattelu tenniksen harrastamiseen liittyen.   Kysymys: Miksi tennis kannattaa aloittaa myös keski-iässä?   Betsy: ”Miksi ei! Jos mikä tahansa laji kiinnostaa, ei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa .”   Kysymys: Miten olet päätynyt tennisharrastuksen pariin?   Betsy: ”Kävin tennistunneilla parin vuoden ajan alakouluiässä. Kun sitten aloitin pelaamaan jalkapalloa, tennis jäi. Tennis on kuitenkin aina ollut laji,