Siirry pääsisältöön

Sponsorointiyhteistyö- Haastattelussa Wilsonin Karri Kauko

Sponsorointi on asia, joka tulee ajankohtaiseksi silloin, kun aloitetaan tavoittelemaan omassa lajissa menestystä ja menestystä on myös jo jonkin verran tullut ennen yhteistyökumppaneiden hakua.

Sponsoreita tarvitaan, jotta voidaan esimerkiksi maksaa kalliita valmennus- ja harjoittelukustannuksia ja kilpailla ulkomailla. Urheilun huipun tavoittelu on kallista touhua. Silti varmuutta menestymisestä ei ole. Sekä itse urheilija, että sponsorit, ottavat riskin siinä, että tuleeko menestystä vai ei. Ja on todettava, että suurin osa huipulle pyrkijöistä ei sinne pääse. Silti moni sinne pyrkii ja yhteistyösopimuksia sponsoreiden kanssa solmitaan.

Sponsoroitavan ja sponsorin pitää molempien hyötyä yhteistyöstä. Muuten sopimusta ei kannata tehdä.

Alla Wilsonin Karri Kaukon haastattelu Wilsonin harjoittamasta sponsorointiyhteistyöstä.

Kysymys: Minkälaista yhteistyötä teette suomalaisten tennisjunioreiden kanssa?

Karri: ”Teemme välineyhteistyötä suomalaisten tennisjunioreiden kanssa. Meillä on kolme eri sopimustasoa. Yhteistyön sisältö ja päätös tasosta tehdään kunkin pelaajan kanssa aina yksilötasolla. Välinesopimus voi koostua joko ns. 360 sopimuksesta, jossa välinepaketissa on kaikki varusteet mailoista, jänteistä, laukuista, kenkiin ja vaatteisiin tai sitten sopimus voi olla rakennettu pelkästään mailan, jänteiden ja laukun ympärille. Olemme itse rakentaneet tietyntyyppiset kriteerit mitkä tarvitaan päästäkseen kullekin tasolle. Nojaamme valinnoissa vahvasti myös Suomen Tennisliiton pelaajapolkuihin ja huipputennis- ja tai maajoukkuevalintoihin. Tavoitteenamme on tehdä yhteistyötä suomen parhaiden junioreiden kanssa joka ikäluokassa.”

Kysymys: Mitä edellyttää, että pääsee Wilsonin tukemaksi tennisjunioriksi?

Karri: ”Jokaisen yhteistyön sisältö ja päätös tasosta tai sopimuksenteosta tehdään kunkin pelaajan kanssa aina yksilötasolla. Ensimmäinen askel on tavoitteellinen harjoittelu ja kilpaileminen oman ikäluokan kärkipäässä.”

Kysymys: Minkälaisia yhteistyösopimuksia teette junioreiden kanssa?

Karri: ”Meillä on kolme eri sopimustasoa (kulta, hopea ja pronssi), joiden sisältö voi vaihdella pelaajan toiveiden tai esimerkiksi muiden sponsorien vuoksi. Kulta-taso on luonnollisesti paras taso, jossa on kattavin valikoima ja määrä välineyhteistyötä. Kun junioripelaajan maailmanranking nousee tietylle tasolle tai potentiaali on nähtävissä pelaaja voi saada ns. kansainvälisen Wilson sopimuksen, jossa Wilsonin Tour team hoitaa palvelun pelaajalle.”

Kysymys: Kuinka monta suomalaista junioria kuuluu tällä hetkellä Wilsonin talliin?

Karri: ”Sopimuksenalaisia junioripelaajia kansallisella tasolla on tällä hetkellä lähes 70 kpl.”

Kysymys: Entä minkälaisia sopimuksia teette jo täysi-ikäisyyteen tulleiden suomalaisten tennispelaajien kanssa?

Karri: ”Panostuksemme ovat vahvasti junioripelaajissa, mutta teemme toki yhteistyötä esimerkiksi kansallisten liigapelaajien kanssa. Sovellamme samoja kolmea sopimustasoa, kuten junioreillekin. Kun täysi-ikäisen pelaajan maailmanranking nousee tietylle tasolle tai potentiaali on nähtävissä pelaaja voi saada ns. kansainvälisen Wilson sopimuksen, jossa Wilsonin Tour team hoitaa palvelun pelaajalle.”

Kysymys: Entä kuinka monta suomalaista täysi-ikäistä kuuluu Wilson talliin?

Karri: ”Sopimuksenalaisia täysi-ikäisiä pelaajia on tällä hetkellä n. 10 kpl.”

Kysymys: Minkälaisia sopimuksia teette jo täysi-ikäisyyteen tulleiden ulkomaisten tennispelaajien kanssa?

Karri: ”Jokainen Wilson maaorganisaatio hoitaa lähtökohtaisesti itse oman maan juniori- ja kansalliset täysi-ikäiset pelaajat.”

Kysymys: Ketkä kaikki huipputennispelaajat kuuluvat Wilsonin talliin?

Karri: ”Kansainvälisistä pelaajista vain muutaman mainitakseni Roger Federer, Serena Williams, Stefanos Tsitsipas, Reilly Opelka, Grigor Dimitrov, Maria Sakkari, Simona Halep..”

”Suomalaisia ammattilaisia tai kansallisia huippupelaajia mm. Otto Virtanen, Patrik-Niklas Salminen, Eero Vasa, Otso Martikainen, Anastasia Kulikova, Laura Hietaranta.”

Kysymys: Mitä kansainvälisiltä huipputennispelaajilta, jotka kuuluvat Wilson talliin edellytetään?

Karri: ”En ole valitettavasti oikea ihminen vastaamaan tähän.”

Kysymys: Mikä on kaikkien aikojen suurin sponsorointisopimus, jonka olette solmineet huipputennispelaajan kanssa?

Karri: ”Sopimusten sisällöt eivät varmasti ole julkisia, mutta voisin kuvitella, että Roger Federerin kanssa 15 vuotta sitten tehty koko elämän mittainen (lifetime) Wilson sopimus voisi olla tällainen.”

Kysymys: Keneltä Wilsonin talliin kuuluvalta huipputennispelaajalta odotatte tulevaisuudessa kaikkein eniten menestystä?

Karri: ”On mahdotonta nostaa yksittäisiä pelaajia, matka on pitkä ja kivinen jokaisella ketkä huipulle tenniksen kaltaisessa erittäin kilpaillussa lajissa haluavat. Matkan varrelle mahtuu varmasti ylä- ja alamäkiä, joten mahdotonta sanoa. Meillä on useampi pelaaja sekä pojissa että tytöissä kenellä on mahdollisuudet vaikka mihin.”

Kuva: Tennisliitto



 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haastattelussa suomalaisen superlapsitähden, Jan Silvan, äiti, entinen tennispelaaja ja nykyinen tennisvalmentaja, Mari Määttänen

Miten Marin tennisura alkoi ja mihin se Marin vei? Marin oma tennisura alkoi jo pikkulapsena perheen asuessa Nokialla tennishallin läheisyydessä. Alun perin Marista piti tulla kilpavoimistelija, mutta isän harrastuksen takia Mari valitsi tenniksen. Tavoitteena oli tulla jonain päivänä maailman parhaaksi tennispelaajaksi. Jo junioreissa Mari kuului Suomen tennisjunioreiden parhaimmistoon. Matka vei muiden suomalaisten sen aikaisten tennislupausten tavoin sisäänpääsytesteihin Heinolan Vierumäelle, jonne oltiin perustamassa Dumle tennis- tiimiä. Mari läpäisi sisäänpääsytestit heittämällä ja näin hän viettikin yhteensä neljä vuotta muiden suomalaisten tennislupausten kanssa treenaten ja koulua käyden Vierumäen urheiluopistolla.   Tiimi kiersi harjoittelun ohella ahkerasti ITF-juniorikilpailuja ulkomailla pyrkimyksenä nostaa tiimin jäsenet huippuammattilaisiksi jonain päivänä tulevaisuudessa. Tiimin jäsenistä, Tuomas Ketola, nousikin suomalaisittain korkeimmalle kaksinpelin rankingi

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tenniksen pelaaminen! – Haastattelussa tenniksen reilut vuosi sitten aloittanut Betsy Enkovaara

Tennistä voi harrastaa monesta eri syystä. Jos aloittaa jo varhain, voi tavoitella ammattilaisuutta.   Jos taas hieman myöhäisemmällä iällä, niin voi löytää itselle mukavan liikuntaharrastuksen ja kenties samalla paljon uusia ystäviä lajin parista.   Tennistä kannattaa siis harrastaa. Yksinkertaisesti laji kasvattaa kuntoa todella paljon ja on kaiken lisäksi ihan mukavaa.   Haastattelin tenniksen harrastamiseen liittyen vanhaa hyvää ystävääni, Betsy Enkovaaraa, joka liikkuu aktiivisesti vapaa-ajallaan.   Alla kokonaisuudessaan Betsyn haastattelu tenniksen harrastamiseen liittyen.   Kysymys: Miksi tennis kannattaa aloittaa myös keski-iässä?   Betsy: ”Miksi ei! Jos mikä tahansa laji kiinnostaa, ei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa .”   Kysymys: Miten olet päätynyt tennisharrastuksen pariin?   Betsy: ”Kävin tennistunneilla parin vuoden ajan alakouluiässä. Kun sitten aloitin pelaamaan jalkapalloa, tennis jäi. Tennis on kuitenkin aina ollut laji,