Tässä blogiteksissäni ajattelin hieman kertoa omia näkemyksiäni siitä, että kenelle tennis sopii parhaiten ja miten kannattaa harjoitella.
Tennis sopii kaikille
Tennis on siitä kiva laji, että se tavallaan sopii kaikille. Laji vaatii niin paljon erilaisia taitoja ja ominaisuuksia, joten eri ihmisillä voi olla näitä erilaisia ominaisuuksia, joita lajissa menestymiseen tarvitaan.
Nopeus, voima, kimmoisuus, kestävyys, venyvyys, ketteryys, koordinaatiokyky, pallosilmä, liikeratojen helppous, peliäly, kunnianhimo, sitkeys, halu harjoitella kovaa.
Siinä mielestäni ne olennaisimmat kyvykkyydet, joita pelissä menestyminen edellyttää. Harvalla pelaajalla nämä kaikki ominaisuudet ovat olemassa jo pienestä pitäen, joten laji sopii siksi lähes kaikille omia vahvuuksia ja heikkouksia kehittäen.
Jos sinulla puolestaan on jo nopeat jalat, vahva ja pitkä vartalo sekä erittäin hyvät peruslyönnit ja syöttö, sekä hyvä pelikäsitys, olet täysin pitelemätön.
Me muut, joille näitä kaikkia ominaisuuksia ei ole välttämättä suotu, on otettava itseään niskasta kiinni ja harjoitettava niitä kehittyäksemme paremmiksi.
Omatoimista harjoittelua tarvitaan myös
Paljon puhutaan laadukkaasta valmennuksesta kun ajatellaan kehittymistä huippu-urheilijaksi ja huippu-urheilijana. Tosiasia on se, että laadukkaan valmennuksen lisäksi tarvitaan paljon omatoimista harjoittelua pienestä pitäen. Moni entinen huippu-urheilija on todennutkin, että aikaisemmin ei ollut tarjolla niin paljon valmennusta, vaan he tekivät lapsena ja nuorena paljon omatoimista harjoittelua. Pelasivat pihapelejä, treenasivat kavereidensa kanssa, jne. Itse suosittelenkin ihmisiä omatoimiseen harjoitteluun laadukkaan valmennuksen ohella.
Monipuolisuus harjoittelussa on olennaista. Jo pienestä pitäen kannattaa harrastaa monipuolista liikuntaa vaikka päälaji olisikin jo valittu. Vähän vanhempana kannattaa oman lajin oheen hankkia kunnon fysiikkavalmentaja ja seurata hänen kanssaan fyysisten ominaisuuksien kehittymistä säännöllisin aikavälein erilaisten testien avulla. Tällöin harjoittelusta tulee entistä mielenkiintoisempaa.
Tennis on siitä kiva laji, että ns. väsyneenäkin voi harjoitella. Toki vapaapäivät ovat tärkeitä, mutta jos tunnet itsesi vain vähän väsyneeksi, tee vaikka niitä lajiharjoitteita, jotka kehittävät taitoja fyysisten ominaisuuksien sijaan. Tennis on kuitenkin taitolaji, joten mitä taitavampi olet kentällä sen parempi.
Huiput tulevat useimmiten akatemioista
Toki on myönnettävä se tosiasia, että monille maailman parhaille tennispelaajille on ominaista se, että he ovat hyvin nuorena lähteneet huippuvalmennuksen ja -valmentajien oppien pariin ulkomaille kuuluisiin tennisakatemioihin. Tennisakatemioissa heille on ollut mahdollista harjoitella paljon ja laadukkaasti tunnettujen huippuvalmentajien johdolla päivittäin.
Myös Suomessa toimi jokin aika sitten Jarkko Niemisen tennisakatemia, joka on tuottanut useita hyviä kansallisen ja kansainvälisen tason junioreita ja aikuispelaajia. Nykyistä huippumiespelaajaamme, Emil Ruusuvuorta, voidaan pitää tämän akatemian huipputuotteena, sillä Ruusuvuori liittyi tämän akatemian pelaajiin jo nuorena.
Kommentit
Lähetä kommentti