Siirry pääsisältöön

Kenelle tennis sopii ja harjoittelusta

Tässä blogiteksissäni ajattelin hieman kertoa omia näkemyksiäni siitä, että kenelle tennis sopii parhaiten ja miten kannattaa harjoitella.

Tennis sopii kaikille

Tennis on siitä kiva laji, että se tavallaan sopii kaikille. Laji vaatii niin paljon erilaisia taitoja ja ominaisuuksia, joten eri ihmisillä voi olla näitä erilaisia ominaisuuksia, joita lajissa menestymiseen tarvitaan. 

Nopeus, voima, kimmoisuus, kestävyys, venyvyys, ketteryys, koordinaatiokyky, pallosilmä, liikeratojen helppous, peliäly, kunnianhimo, sitkeys, halu harjoitella kovaa. 

Siinä mielestäni ne olennaisimmat kyvykkyydet, joita pelissä menestyminen edellyttää. Harvalla pelaajalla nämä kaikki ominaisuudet ovat olemassa jo pienestä pitäen, joten laji sopii siksi lähes kaikille omia vahvuuksia ja heikkouksia kehittäen. 

Jos sinulla puolestaan on jo nopeat jalat, vahva ja pitkä vartalo sekä erittäin hyvät peruslyönnit ja syöttö, sekä hyvä pelikäsitys, olet täysin pitelemätön.

Me muut, joille näitä kaikkia ominaisuuksia ei ole välttämättä suotu, on otettava itseään niskasta kiinni ja harjoitettava niitä kehittyäksemme paremmiksi.

Omatoimista harjoittelua tarvitaan myös

Paljon puhutaan laadukkaasta valmennuksesta kun ajatellaan kehittymistä huippu-urheilijaksi ja huippu-urheilijana. Tosiasia on se, että laadukkaan valmennuksen lisäksi tarvitaan paljon omatoimista harjoittelua pienestä pitäen. Moni entinen huippu-urheilija on todennutkin, että aikaisemmin ei ollut tarjolla niin paljon valmennusta, vaan he tekivät lapsena ja nuorena paljon omatoimista harjoittelua. Pelasivat pihapelejä, treenasivat kavereidensa kanssa, jne. Itse suosittelenkin ihmisiä omatoimiseen harjoitteluun laadukkaan valmennuksen ohella. 

Monipuolisuus harjoittelussa on olennaista. Jo pienestä pitäen kannattaa harrastaa monipuolista liikuntaa vaikka päälaji olisikin jo valittu. Vähän vanhempana kannattaa oman lajin oheen hankkia kunnon fysiikkavalmentaja ja seurata hänen kanssaan fyysisten ominaisuuksien kehittymistä säännöllisin aikavälein erilaisten testien avulla. Tällöin harjoittelusta tulee entistä mielenkiintoisempaa. 

Tennis on siitä kiva laji, että ns. väsyneenäkin voi harjoitella. Toki vapaapäivät ovat tärkeitä, mutta jos tunnet itsesi vain vähän väsyneeksi, tee vaikka niitä lajiharjoitteita, jotka kehittävät taitoja fyysisten ominaisuuksien sijaan. Tennis on kuitenkin taitolaji, joten mitä taitavampi olet kentällä sen parempi.

Huiput tulevat useimmiten akatemioista

Toki on myönnettävä se tosiasia, että monille maailman parhaille tennispelaajille on ominaista se, että he ovat hyvin nuorena lähteneet huippuvalmennuksen ja -valmentajien oppien pariin ulkomaille kuuluisiin tennisakatemioihin. Tennisakatemioissa heille on ollut mahdollista harjoitella paljon ja laadukkaasti tunnettujen huippuvalmentajien johdolla päivittäin. 

Myös Suomessa toimi jokin aika sitten Jarkko Niemisen tennisakatemia, joka on tuottanut useita hyviä kansallisen ja kansainvälisen tason junioreita ja aikuispelaajia. Nykyistä huippumiespelaajaamme, Emil Ruusuvuorta, voidaan pitää tämän akatemian huipputuotteena, sillä Ruusuvuori liittyi tämän akatemian pelaajiin jo nuorena.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sponsorointiyhteistyö- Haastattelussa Wilsonin Karri Kauko

Sponsorointi on asia, joka tulee ajankohtaiseksi silloin, kun aloitetaan tavoittelemaan omassa lajissa menestystä ja menestystä on myös jo jonkin verran tullut ennen yhteistyökumppaneiden hakua. Sponsoreita tarvitaan, jotta voidaan esimerkiksi maksaa kalliita valmennus- ja harjoittelukustannuksia ja kilpailla ulkomailla. Urheilun huipun tavoittelu on kallista touhua. Silti varmuutta menestymisestä ei ole. Sekä itse urheilija, että sponsorit, ottavat riskin siinä, että tuleeko menestystä vai ei. Ja on todettava, että suurin osa huipulle pyrkijöistä ei sinne pääse. Silti moni sinne pyrkii ja yhteistyösopimuksia sponsoreiden kanssa solmitaan. Sponsoroitavan ja sponsorin pitää molempien hyötyä yhteistyöstä. Muuten sopimusta ei kannata tehdä. Alla Wilsonin Karri Kaukon haastattelu Wilsonin harjoittamasta sponsorointiyhteistyöstä. Kysymys: Minkälaista yhteistyötä teette suomalaisten tennisjunioreiden kanssa? Karri: ”Teemme välineyhteistyötä suomalaisten tennisjunioreiden kan...

Haastattelussa suomalaisen superlapsitähden, Jan Silvan, äiti, entinen tennispelaaja ja nykyinen tennisvalmentaja, Mari Määttänen

Miten Marin tennisura alkoi ja mihin se Marin vei? Marin oma tennisura alkoi jo pikkulapsena perheen asuessa Nokialla tennishallin läheisyydessä. Alun perin Marista piti tulla kilpavoimistelija, mutta isän harrastuksen takia Mari valitsi tenniksen. Tavoitteena oli tulla jonain päivänä maailman parhaaksi tennispelaajaksi. Jo junioreissa Mari kuului Suomen tennisjunioreiden parhaimmistoon. Matka vei muiden suomalaisten sen aikaisten tennislupausten tavoin sisäänpääsytesteihin Heinolan Vierumäelle, jonne oltiin perustamassa Dumle tennis- tiimiä. Mari läpäisi sisäänpääsytestit heittämällä ja näin hän viettikin yhteensä neljä vuotta muiden suomalaisten tennislupausten kanssa treenaten ja koulua käyden Vierumäen urheiluopistolla.   Tiimi kiersi harjoittelun ohella ahkerasti ITF-juniorikilpailuja ulkomailla pyrkimyksenä nostaa tiimin jäsenet huippuammattilaisiksi jonain päivänä tulevaisuudessa. Tiimin jäsenistä, Tuomas Ketola, nousikin suomalaisittain korkeimmalle kaksinpelin rank...

Sopivien kilpailuiden valinta?

Omaa kilpailukalenteria suunnitellessa kannattaa olla huolellinen ja miettiä juuri itselle sopivia kilpailuja vaikkapa yhdessä oman valmentajan kanssa. On tärkeää, että valitsee omalle taitotasolleen sopivia, mutta kuitenkin riittävän haastavia kilpailuja, jotta kehityskulku jatkuu positiivisena ja saa kokea paljon niin voittamisen riemua, kuin tiukkoja taisteluita ja tappioita. Itseluottamuksen ja omien pelitaitojen kehittymisen sekä innon säilyttämisen ja motivoitumisen kannalta katsottuna on tärkeää, että saat kilpailuista paljon otteluvoittoja. Kun itseluottamus voittojen myötä kasvaa, on helpompaa kohdata kovempia vastustajia ja pärjätä heitä vastaankin entistä paremmin. Kilpailukalenteria kannattaa myös kilpailujen jälkeen muokata joustavasti jatkuvasti, jotta päästään omien pelitaitojen kehittymisen kannalta optimaalisiin valintoihin.