Siirry pääsisältöön

Valmennustiimin merkitys on suuri

Päätin käsitellä tässä blogipostauksessani huippupelaajien valmennukseen liittyviä asioita. Valmennus on kuitenkin niin tärkeä asia, pyrittäessä ja oltaessa, ihan maailman huipulla tenniksessä. Monilla huippu-urheilijoilla onkin tukenaan iso valmennustiimi.

Vuoden WTA- valmentaja

WTA valitsi vuoden 2020 valmentajaksi Swiatekin henkilökohtaisen tennisvalmentajan, Piotr Sierzputowskin. Sierzputowski valmensi Swiatekin tänä vuonna Grand Slam-voittajaksi Ranskan avointen tennisturnauksessa. Hän on valmentanut Swiatekia jo vuodesta 2016 alkaen. 

Sierzputowski on itsekin nuori, vasta 28-vuotias, puolalainen, jonka oma peliura on melko vaatimaton. ATP-rankingia hänellä ei näyttäne koskaan olleen ja ITF-listallakin paras sijoitus on vasta 1234 vuodelta 2010. Hänen kuvaillaan olleen kansallisen tason pelaaja Puolassa, jonka oma peliura päättyi jo 18-vuotiaana. 

Valmennusta Sierzputowski on kuitenkin tehnyt jo lapsesta saakka. Hänen kerrotaan valmentaneen omaa pikkusiskoaan jo 13-vuotiaana ja toimineen muiden pelaajien sparrina. 15-vuotiaana hänet palkattiin tennisklubille töihin pitämään ryhmävalmennuksia ja yksityistunteja. 

Swiatekilla tärkeä valmennustiimi tukena

Swiatek ei poikkea monista muista huippu-urheilijoista valmennuksen suhteen, sillä hänelläkin on takanaan myös muita valmentajia oman tennisvalmentajan lisäksi. Tiimiin kuuluu myös urheilupsykologi, Daria Abramowicz, sekä fysiikkavalmentaja Maciej Ryszczuk muiden sparrareiden ohella. He kaikki kiertävät Swiatekin kanssa turnauksissa.

Valmentajilla tärkeä rooli huippujen kehityksessä

Jokaiselle pelaajalle valmentajilla on tärkeä merkitys. Kun menestystä ei tule halutulla tavalla, niin moni pelaaja miettii valmentajan vaihtoa. 

Yksi mielenkiintoinen tulevan vuoden seurattava onkin Tsekin Pliskova. Pliskova, joka löytyy WTA-listalta kaksinpelin sijalta kuusi, ilmoitti vähän aikaa sitten valmentajavaihdoksesta. Hän palkkasi itselleen vuoden 2018 WTA-valmentajan, Sascha Bajin. Bajin on toiminut mm. Osakan ja Serena Williamsin valmentajana. Uuden valmentajan johdolla, Pliskova lähteekin tavoittelemaan jälleen yhä parempaa menestystä.

Suomalaisten mieshuippujen valmennuskuvioista

Luin mielenkiinnolla pari päivää sitten suomalaisen huippupelaajan, Harri Heliövaaran, blogia. Hän kertoi kirjoituksessaan mm. siitä, että hänen kilpailuissa mukanaan ei kulje ainakaan toistaiseksi omia valmentajia ja sparrareita. Hän mainitsi palkkaavansa valmentajat tuntiperusteisesti aina Suomessa ollessaan. 

On totta, että pelaajan kulut nousevat huomattavasti, jos mukana kulkee yksi tai jopa useampia sparrari ja valmentaja. Pelaajan kehityksen kannalta olisi kuitenkin suotavaa, että tiimi valmentajia kulkisi hänen mukanaan kilpailuissa. Toki ilman niitäkin pelaaja voi kehittyä hyväksi. Ihan maailman kärkinimillä kuitenkin löytyy nämä tärkeät tiimit, jotka helpottavat pelaajan kehittymistä huomattavasti.

Ruusuvuorella tilanne valmennuksen suhteen on parempi. Tiimiin kuuluu ainakin henkilökohtainen tennisvalmentaja ja fysiikkavalmentaja. Valmentaja kulkee mukana lähes joka turnauksessa. Valmentajien suhteet toisiin valmentajiin ja pelaajiin, mahdollistavat myös hyvät harjoitteluolosuhteet kilpailuiden aikana ja välissä. 

Pyrkiessä huipulle panosta valmentajiin

Ihannetilanne mielestäni huipulle pyrittäessä on se, että tiimiisi kuuluu tennisvalmentajan lisäksi ainakin fysiikkavalmentaja. Tenniksessä fyysisten ominaisuuksien merkitys on kasvanut vuosien kuluessa valtavasti, joten fysiikkavalmentajan olemassaolo on välttämätön. Olet hyvin onnellisessa asemassa, jos nämä vielä kiertävät kanssasi kilpailuissa maailmalla. Tämä tietysti vaatii ainakin uran alkuvaiheessa sponsoreita tai niin hyvää pelimenestystä, että voit itse kustantaa molemmat pelireissuille mukaan. Hyötyä heistä on ainakin ihan huippujen otteita seurattaessa, sillä edellisten lisäksi monen huippupelaajan tiimiin kuuluu myös urheilupsykologeja ja hierojia ja muita sparrareita ja valmentajia. 












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sponsorointiyhteistyö- Haastattelussa Wilsonin Karri Kauko

Sponsorointi on asia, joka tulee ajankohtaiseksi silloin, kun aloitetaan tavoittelemaan omassa lajissa menestystä ja menestystä on myös jo jonkin verran tullut ennen yhteistyökumppaneiden hakua. Sponsoreita tarvitaan, jotta voidaan esimerkiksi maksaa kalliita valmennus- ja harjoittelukustannuksia ja kilpailla ulkomailla. Urheilun huipun tavoittelu on kallista touhua. Silti varmuutta menestymisestä ei ole. Sekä itse urheilija, että sponsorit, ottavat riskin siinä, että tuleeko menestystä vai ei. Ja on todettava, että suurin osa huipulle pyrkijöistä ei sinne pääse. Silti moni sinne pyrkii ja yhteistyösopimuksia sponsoreiden kanssa solmitaan. Sponsoroitavan ja sponsorin pitää molempien hyötyä yhteistyöstä. Muuten sopimusta ei kannata tehdä. Alla Wilsonin Karri Kaukon haastattelu Wilsonin harjoittamasta sponsorointiyhteistyöstä. Kysymys: Minkälaista yhteistyötä teette suomalaisten tennisjunioreiden kanssa? Karri: ”Teemme välineyhteistyötä suomalaisten tennisjunioreiden kan...

Haastattelussa suomalaisen superlapsitähden, Jan Silvan, äiti, entinen tennispelaaja ja nykyinen tennisvalmentaja, Mari Määttänen

Miten Marin tennisura alkoi ja mihin se Marin vei? Marin oma tennisura alkoi jo pikkulapsena perheen asuessa Nokialla tennishallin läheisyydessä. Alun perin Marista piti tulla kilpavoimistelija, mutta isän harrastuksen takia Mari valitsi tenniksen. Tavoitteena oli tulla jonain päivänä maailman parhaaksi tennispelaajaksi. Jo junioreissa Mari kuului Suomen tennisjunioreiden parhaimmistoon. Matka vei muiden suomalaisten sen aikaisten tennislupausten tavoin sisäänpääsytesteihin Heinolan Vierumäelle, jonne oltiin perustamassa Dumle tennis- tiimiä. Mari läpäisi sisäänpääsytestit heittämällä ja näin hän viettikin yhteensä neljä vuotta muiden suomalaisten tennislupausten kanssa treenaten ja koulua käyden Vierumäen urheiluopistolla.   Tiimi kiersi harjoittelun ohella ahkerasti ITF-juniorikilpailuja ulkomailla pyrkimyksenä nostaa tiimin jäsenet huippuammattilaisiksi jonain päivänä tulevaisuudessa. Tiimin jäsenistä, Tuomas Ketola, nousikin suomalaisittain korkeimmalle kaksinpelin rank...

Sopivien kilpailuiden valinta?

Omaa kilpailukalenteria suunnitellessa kannattaa olla huolellinen ja miettiä juuri itselle sopivia kilpailuja vaikkapa yhdessä oman valmentajan kanssa. On tärkeää, että valitsee omalle taitotasolleen sopivia, mutta kuitenkin riittävän haastavia kilpailuja, jotta kehityskulku jatkuu positiivisena ja saa kokea paljon niin voittamisen riemua, kuin tiukkoja taisteluita ja tappioita. Itseluottamuksen ja omien pelitaitojen kehittymisen sekä innon säilyttämisen ja motivoitumisen kannalta katsottuna on tärkeää, että saat kilpailuista paljon otteluvoittoja. Kun itseluottamus voittojen myötä kasvaa, on helpompaa kohdata kovempia vastustajia ja pärjätä heitä vastaankin entistä paremmin. Kilpailukalenteria kannattaa myös kilpailujen jälkeen muokata joustavasti jatkuvasti, jotta päästään omien pelitaitojen kehittymisen kannalta optimaalisiin valintoihin.