Siirry pääsisältöön

Nuorin Grand Slam-voittaja naisten kaksinpelissä on Martina Hingis

Koska nuorten pelaajien esiinmarssi on selvästi havaittavissa niin naisten kuin miestenkin puolella, ajattelin vähän tarkastella historiaa ja selvitellä nuorimpia naisten kaksinpelin Grand Slam voittajia. 

Löysin listan kymmenestä nuorimmasta naisten Grand Slam voittajasta, joista nuorimmasta, kerron tässä postauksessani. Kerron muista voittajista sitten myöhemmissä blogikirjoituksissani. 

Nuorin Grand Slam- voittaja naisten kaksinpelissä on siis oma ehdoton suosikkini, Sveitsin Martina Hingis.  Hingis voitti Australian avointen mestaruuden vain 16-vuotiaana ja 117-päivän ikäisenä. Hingis oli todellinen lapsitähti ja hänen peliälynsä oli aivan huippuluokkaa nuoresta iästä huolimatta. Hänen peliään kuvailtiin sanomalla, että se muistuttaa shakin peluuta. 

Hingis nousi huipulle jo hyvin varhaisessa iässä ja lyhyellä kaksinpeliurallaan viisi Grand Slam-mestaruutta. Ykkössijaa kaksinpelin rankingissa hän ehti hallita 209 viikkoa ennen kuin hänen ura kaksinpelissä päättyi jo 22-vuotiaana. Hingis teki myöhemmin menestyksekkään paluun huipulle nelinpelissä. Ennen nelinpeliuraansa, hän yritti vielä tauon jälkeen nousua kaksinpelin huipulle, mutta ura katkesi loukkaantumisiin, itseluottamuksen puutteeseen ja kokaiinikäryyn. Hän onnistui kuitenkin tekemään myöhemmin vielä erittäin menestyksekkään uran nelinpelissä ja mixtissä. Nelinpelissä Grand Slam- mestaruuksia kertyi kolmetoista kappaletta ja mixtissäkin seitsemän kappaletta muiden turnausvoittojen ohella. Hingis myös hallitsi nelinpelinkin ykkössijaa rankingissa 90 viikkoa. Menestyksekäs ura nelinpelissä päättyi vasta muutama vuosi sitten.

Hingisin junioriura on huikea ja hakee vertaistaan. Pelaamisen hänen kerrotaan aloittaneen jo 3-vuotiaana ja ensimmäisiin kilpailuihin osallistuminen tapahtui 5-vuotiaana. Jo 12-vuotiaana hän voitti ensimmäisen juniori Grand Slam-mestaruuden. Sen jälkeen juniorimestaruuksia kertyi lisää, ja 13-vuotiaana hän olikin jo junioreiden maailmanlistan ykköseksi rankattu pelaaja. Ura aikuisammattilaistenniksessä käynnistyi 14-vuotiaana. 16-vuotiaana Hingisistä tuli kaikkien aikojen nuorin naisten maailmanlistan ykköseksi rankattu pelaaja kaksinpelissä ja samana vuonna hän voitti ensimmäisen Grand Slamin kaksinpelin mestaruutensa, Australian avoimet. Sitä ennen hän oli jo voittanut nelinpelin Grand Slam- turnauksen kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana, oltuaan silloin vasta 15-vuotias. 

Hingisin huippu-uraa oli huikea seurata, sillä hän pärjäsi loistavasti, vaikka ei ollutkaan mikään erityisen kookas ja lihaksikas pelaaja. Hänen pärjäsi, koska hänen peliälynsä ja taitotasonsa oli huippuluokkaa. Hingis otti pallon todella aikaisin ja ohjaili pelin kulkua haluamallaan tavalla erittäin taitavasti palloa käsitellen. Hän pystyi lyömään ihan minkälaisen lyönnin ihan mistä paikasta tahansa. Olenkin usein miettinyt nykyaikana pelejä katsellessa, että pystyykö kukaan nykyajan huipuista käsittelemään palloa yhtä taitavasti ja pelaamaan yhtä monipuolisesti kuin Hingis aikoinaan. Nykytennis on noista ajoista muuttunut paljon erityisesti fyysisten ominaisuuksien suhteen. Pelaajat ovat huomattavasti vahvempia ja fyysisempiä kuin parikymmentä vuotta sitten. Williamsin siskokset toivat voimatenniksen tullessaan huipputennikseen ja voimatennis on tullut jäädäkseen. 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sponsorointiyhteistyö- Haastattelussa Wilsonin Karri Kauko

Sponsorointi on asia, joka tulee ajankohtaiseksi silloin, kun aloitetaan tavoittelemaan omassa lajissa menestystä ja menestystä on myös jo jonkin verran tullut ennen yhteistyökumppaneiden hakua. Sponsoreita tarvitaan, jotta voidaan esimerkiksi maksaa kalliita valmennus- ja harjoittelukustannuksia ja kilpailla ulkomailla. Urheilun huipun tavoittelu on kallista touhua. Silti varmuutta menestymisestä ei ole. Sekä itse urheilija, että sponsorit, ottavat riskin siinä, että tuleeko menestystä vai ei. Ja on todettava, että suurin osa huipulle pyrkijöistä ei sinne pääse. Silti moni sinne pyrkii ja yhteistyösopimuksia sponsoreiden kanssa solmitaan. Sponsoroitavan ja sponsorin pitää molempien hyötyä yhteistyöstä. Muuten sopimusta ei kannata tehdä. Alla Wilsonin Karri Kaukon haastattelu Wilsonin harjoittamasta sponsorointiyhteistyöstä. Kysymys: Minkälaista yhteistyötä teette suomalaisten tennisjunioreiden kanssa? Karri: ”Teemme välineyhteistyötä suomalaisten tennisjunioreiden kan...

Haastattelussa suomalaisen superlapsitähden, Jan Silvan, äiti, entinen tennispelaaja ja nykyinen tennisvalmentaja, Mari Määttänen

Miten Marin tennisura alkoi ja mihin se Marin vei? Marin oma tennisura alkoi jo pikkulapsena perheen asuessa Nokialla tennishallin läheisyydessä. Alun perin Marista piti tulla kilpavoimistelija, mutta isän harrastuksen takia Mari valitsi tenniksen. Tavoitteena oli tulla jonain päivänä maailman parhaaksi tennispelaajaksi. Jo junioreissa Mari kuului Suomen tennisjunioreiden parhaimmistoon. Matka vei muiden suomalaisten sen aikaisten tennislupausten tavoin sisäänpääsytesteihin Heinolan Vierumäelle, jonne oltiin perustamassa Dumle tennis- tiimiä. Mari läpäisi sisäänpääsytestit heittämällä ja näin hän viettikin yhteensä neljä vuotta muiden suomalaisten tennislupausten kanssa treenaten ja koulua käyden Vierumäen urheiluopistolla.   Tiimi kiersi harjoittelun ohella ahkerasti ITF-juniorikilpailuja ulkomailla pyrkimyksenä nostaa tiimin jäsenet huippuammattilaisiksi jonain päivänä tulevaisuudessa. Tiimin jäsenistä, Tuomas Ketola, nousikin suomalaisittain korkeimmalle kaksinpelin rank...

Tennistä yliopistossa ja tennis ammattina – Haastattelussa Veera Knuuti (os. Nurmi)

  Minulla oli ilo haastatella tenniksen parissa työskentelevää Veeraa. Veera on yksi niistä harvoista suomalaisista tennispelaajista, joka on päässyt Yhdysvaltoihin opiskelemaan täydellä stipendillä tennismenestyksensä ansiosta. Veera kuului University of Coloradon Boulder joukkueeseen vuosina 2004-2008. Täydellä stipendillä opiskelu Yhdysvalloissa yliopistossa on mahdollista, mikäli tennismeriitit ovat riittävät. Veeralle, kuten myös monelle muulle omassa lajissaan hyvin pärjänneelle, yhteistä on se, että lajin harrastaminen on aloitettu jo nuorella iällä. Tenniksen pariin Veera ajautui jo 6-7- vuotiaana isän ja isoveljen harrastuksen innostamana. Kilpailemisen hän aloitti omien sanojensa mukaan ”vasta” 12-vuotiaana. Tenniksen ohella Veera kokeili monia muita lajeja ja liikkui monipuolisesti. Joukkueurheilua olisi silti pitänyt ehdottomasti kokeilla, koska se olisi opettanut Veeran mukaan monia hyödyllisiä taitoja. Harjoitusmäärät olivat Veeran mukaan kohtuullisia. T...